Les dures

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

LES MÉS DURES

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider_line type=”divider_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Son les dones dels fallers. Volem dir que a les dones dels fallers les coneixem com a “Les Més Dures”. L’explicació es molt simple, però tot te un principi i anem a ell. En iniciar-se la segona època de les falles, la comissió era de gent molt jove, la major part d’ella continuava a l’any següent.

En canvi, a les falleres, en sa casa sols les deixaven que estigueren un any apuntades, dos ja era massa. Molts dels nostres fallers, però molts, s’han casat amb falleres. “La Crema” no es sols encendre la falla, sinó també encendre els cors. Es l’amor. L’unic es que després, en els dies de falles, les dones es quedaven a soles i els homes ja se sap, de festa. Ací s’inicien les primeres persecucions, el control sobre els solters amb novia i el control sobre els casats, que no deurien tenir novia. Però les dones, amb tota la seva bona voluntat, no estaven organitzades i sempre tenien les de perdre.

Com la naturalesa se sabuda les va inspirar i, com a conseqüència, va aparéixer el primer moviment femení organitzat: “Les Heidis”, que prenen el nom de l’antiga xiqueta del conte, però amb més malíccia. Allò ja pareixia una altra cosa. Ja es reunien, prenien decisions, dictaminaven plans d’atac,… organització, organització, organització. No contra la falla, no. Al contrari, sempre amb la finalitat de que el benefici de tota aquella estratègia estiguera la falla. Elles encara maduren més, tenen noves incorporacions d’efectius tots els anys, van fent-se “més dures i més i més”. Fins que pels anys 80, i a la vista que mai es rendien, ja comença a nomenar-se al grup de dones com el de “les més dures”. Es millor aliar-se i firmar una treva.

La col·laboració condueix que, mentre els fallers es prenen una tassa de caldo de gallina, elles donen compte de les gambes a casa Pepe “El Pegoli”, es reuneixen a casa la Babaloni i fan l’elecció de la Fallera d’Honor, on tenen la seva pròpia festa la nit del vespre de Sant Josep. Per altra banda, son un grup més de la falla i la seva ajuda es molt important. Ens fan dinars al Casal, saben ballar les danses, ens fan berenars pels xiquets i sopars els dies de bingo, saben guanyar premis de Casal i d’aparadors, fent bola i pegant palometa han tret de més d’un compromís a la falla i molt més….. Més dures no poden ser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][imageeffect image=”3781″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][imageeffect image=”3780″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][imageeffect image=”3779″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider_line type=”divider_blank”][/vc_column][/vc_row]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.