Falles 1969

Càrrecs Exercici 1968-1969

President

ANTONIO FEMENIA CARPI

Fallera Major

Mª ENRIQUETA AGULLES MONLLOR

Fallera Major Infantil

MAITE SAUQUILLO LANUZA

President Infantil

ENRIQUE J. SÁNCHEZ BOTELLA

Ben prompte va començar l’exercici, perquè el mateix dia de Sant Josep els fallers de la falla que encara no s’havia cremat, ja buscaven nou president per a donar-li ràpida continuïtat a la festa. Aquest és el motiu pel qual després de dinar Vicente Monllor, acompanyat de sis o set fallers, agafen la bandera i es presenten al carrer del Cop, a casa de la família Femenia, fent-li lliurament d’aquesta a Antonio Femenia Carpí, que va quedar així nomenat president de la Falla. Son pare, el senyor Pepe Femenia, expresident de la falla, com coneixia molt bé aquest ambient fester, li va dir al fill: “Agarra-la, però deus saber que si guanyes, guanyen tots, però si perds, perds tu a soles”.

Aquesta simple qüestió ha fet que des d’aquell dia en aquesta Falla es faça l’elecció del president després del dinar del dia de Sant Josep. Els dies posteriors es conforma la comissió i es nomena Fallera Major a Mª Enriqueta Agulles Monllor, i a onze falleres per a la Cort d’Honor. Prompte s’arriba a un acord amb Ramón Primo. La qualitat de l’artista estava contrastada i la confiança era total. Per un preu de 80.000 pessetes es contracta la falla que portaria com a lema principal: “La Pastilla Antibaby”.

Falla Gran

L’altura del monument, la falta de mitjans mecànics com els actuals i el fort vent que tinguérem tota la nit va fer d’aquesta plantà tota una epopeia. Els cavallets s’havien de col·locar uns dalt dels altres a mà, ajudats de cordes que tensaren des de les teulades dels edificis confrontants, per a, finalment arrossegar tota la falla al seu lloc definitiu. El vent va continuar, amb més força del que era comú i això va fer que, per motius de seguretat, la comissió decidira amarrar la falla. El nerviosisme va créixer entre els fallers i el temor a una possible desgràcia va fer prendre aquesta decisió, amb el risc de poder ser desqualificats, a pesar que la falla plantada era la més espectacular i amb major qualitat de les plantades a Dénia fins aquest moment.

Se’ns va atorgar el segon premi, cosa que no corresponia a la falla que havíem plantat.

 

De bell nou la il·lusió entra en la comissió. La participació en les Festes Patronals s’inicia amb bon peu, primerament es guanya el torneig de futbol faller en una final molt disputada, no exempta de bon humor, a la falla del districte Marítim. A les carrosses vam arribar amb l’ànim molt fort, fent una espectacular carrossa amb el lema “Les Bruixes”, que va dur molta feina per a fallers i falleres. A pesar de la forta competència vam guanyar un merescut primer premi.

La presentació de les falleres s’anunciava amb un espectacular aparador, pòrtic del qual després seria l’acte, que es va celebrar al cinema “Condado”. Com l’escenari era tan estret, Vicent Monllor, autor del decorat, es va haver de calfar el cap per a poder presentar bé a les falleres. Aquest decorat consistia en un fantasiós tren, en cada vagó del qual hi havia dos falleres.

L’acte va estar conduït per Pedro lvars. Com a final de festa el cantant Luis Aguilé, una de les primeres figures del moment, va culminar una nit plena d’èxits per a la comissió, fins i tot en el tema econòmic, doncs, cosa poc habitual, es van guanyar 35.000 pessetes de les de l’època.

Les cercaviles ens conduïren a les cases de les falleres a correspondre la invitació que aquestes feien a la comissió. Els coets i les mascletades deixaven constància de la festa que aquesta comissió tenia com un dels seus objectius principals.

El dinar del dia de Sant Josep va ser en el Saló Diana, oferit pel president a tota la comissió.