ELS NOSTRES ARTISTES

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

ELS NOSTRES ARTISTES

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider_line type=”divider_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Els Artistes Fent història ens remuntarem a l’any 1948 any del nostre naixement com a comissió. En una primera etapa que s’allargara fins l’any 1961 és la pròpia comissió l’encarregada de dur a terme l’arriscada tasca de concebre i realitzar els primers monuments. Recursos molt limitats, tècniques artesanals, bon humor, temps, espontànies col•laboracions, llocs acollidors, diàlegs creatius, enginyi, espontaneïtat han estat alguns dels ingredients que, al voltant d’una marraixa de carnot, del bo, del que apuntava Pep Gilabert, els feren possibles. I com no: l’Arturo Vicens (primer geni creador) i els Manolo Roselló (Punyales), Juan Bisquert, Pascual Ramis, Vallalta, Pepe Marsal, Antonio Signes (el Sastre), per nomenar alguns que ja ens han deixat o de Pere Ivars (Troia) Vicent Pastor (Pallero) o Antonio Collado que encara tenim la sort i l’orgull de tenir-los amb nosaltres foren destres mans executores d’aquells entranyables monuments. No volem passar per alt la participació i/o col•laboracions d’altres que restaran en els anals de la Dénia Fallera: Pepe Roldán, Ramírez, Honorato Salvador.
També dins d’eixa primera etapa, encara que posterior ocupen lloc destacat els components d’aquella, sempre recordada, penya del “guardapolvo”: Pepe Martin (Martino), Ignacio Villa, Lorente, Miguel Pérez (Micalet el de la melva), Vicente Sastre (Platanero), fidels arreplegadors del testimoni dels que els havien precedits.
Aleshores, la tècnica i competitivitat fallera feia necessària de la mà i/o assessorament de persones enteses en aquestos quefers. El mestre faller, l’artista, ja va començar a participar en la concepció-realització de la nostra falla. Amb no facils gestions es contacta amb Josep Mª Mas (germà de Regino: artista que fou en alguna ocasió de la falla més emblemàtica de Valencia, la de la Plaça, aleshores anomenada “del Caudillo”, entre d’altres), del gremi faller, qui acceptà, junt amb la comissió fer-la en Dénia i en alguna ocasió dirigir-la, desplaçant-se periòdicament durant la seua execució.
Eren altres temps en els quals com hem dit, es conjugaven enyorats ingredients que han passat a ser història. No devem passar pe alt aquells llocs acollidors, on davant de tot regnava la cordialitat. Els tallers on es feien les falles. Dénia, en plena efervescència de les seues indústries més significatives, contava amb fàbriques de joguets i matgazems de pansa. Alli és on s’adreçaven les diferents comissions per tal que, desinteressadament, els en deixaren alguns d’ells per fer la falla. El de Tomàs Chiner, el de Pepe Riera o la fàbrica de Vicens foren alguns dels locals on es construïren les falles d’aqueIla primera etapa.
Desprès del parèntesi que suposà el període fins l’any 1967 en què es retornà a l’activitat fallera, la tasca de trobar artista faller no fou fàcil per la comissió que presidi Antonio Gutiérrez. Ens havien parlat d’un d’Alzira, Ramón Primo, que solia plantar bones falles en Carcaixent, Tavernes, Alzira i Xàtiva. Es contracta els seus servicis i en restàrem tan contents que fou el nostre Districte els millors guardons i fins i tot motius de divertiment com va ser en l’any conegut com el del polp.

A l’any 1976, per circumstàncies, canviàrem d’artista. Fou l’alacantí Armando Saravia l’encarregat de fer-nos la falla. En un temps rècord, poc més d’un mes, ens plantà la falla de la fada que, contra tot pronòstic, guanyà el primer premi. Per tant, i tenint en compte que el Centro mai no ha volgut córrer aventures amb qüestions del monument, l’any vinent contractà de nou amb ell.
Estàvem acostumats a Primo que passà a ser l’artista de l’Oeste i amb Saravia no veiem continuïtat amb certes garanties d’èxit i començà un peregrinar continu a la “caça i captura” d’artista. Antonio Grau (anys 1978 i 1981), Josep Alonso (1979 i 1980), Vicent Agülleiro (1983), foren els que vàrem contractar mentre trobàrem qui definitivament poguera restar consolidat com l’artista del CENTRO.

En eixos anys volem destacar el 1982, el primer any de Juanjo, en el qual vàrem tenir l’humor de ser de nou la comissió l’encarregada de dur a terme la tasca de construcció i plantà de la falla. Sota la direcció de Ramón Mari, artista denier que ha col•laborat amb diferents comissions falleres i amb la Junta Local i aleshores component de la nostra, i el treball, d’alguns més que d’altres, membres, però amb tot “l’emprenyo” i recolzament moral dels altres varem rememorar l’aventura dels primers anys.
Tot seguit, ja feia anys que anaven darrere (veritat Roig ?), poguérem aconseguir que Manolo Blanco fóra el nostre artista. Ja feia anys que no tocàvem bola i eixe any, el 1984, amb la flor-i-col, es tornava a assaborir el gust d’un primer premi. Era el que anàvem buscant. Ja ho teníem i era voluntat de la comissió el conservar-ho. I així fou fins l’any 1994, Manolo Blanco, restà amb nosaltres, havent-se convertit en el nostre artista.
A l’igual que amb Ramón Primo per circumstancies que no venen al cas, deixà de ser-ho. De nou el travessament del desert, si be, en aquesta ocasió més curt i ràpid. Només un any, el 1995, en que, Vicent Piera ens fera una molt decorosa falla, vàrem haver d’esperar per aconseguir que Luis Herrero fóra el nostre nou artista fins avui i en qui la comissió ha dipositat tota la seua confiança amb la seguretat que ens durà a aconseguir tots els èxits i guardons que la nostra falla mereix. Ha estat la nostra intenció fer un recorregut històric al voltant d’allò que des de sempre ha estat considerat com el centre més emblemàtic de la festa fallera: els monuments del Centro, reals protagonistes dels diferents exercicis. Monuments que han estat concebuts i executats per persones carregades d’enginy, gràcia, art: ELS ARTISTES FALLERS.

A ells, que han fet possible la materialització d’un esperit i una festa, ens hem referit des d’ací. Hem volgut deixar testimoni d’ells, Recordar-los, evocant als que ja són història i als que actualment, avui i ara, continuen treballant per donar a la llum del nostre districte i del nostre poble la paterniat de la seua obra. Per a tots, el nostre reconeixement i profund agraïment.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider_line type=”divider_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][imageeffect image=”3799″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][imageeffect image=”3800″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][imageeffect image=”3801″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][imageeffect image=”3802″ type=”frame” zoomhover=”zoomhover” overlay_state=”hover” lightbox=”yes” target=”_self”][/vc_column][/vc_row]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.